Etkinliğin Amacı;
Öğretmen
adaylarına yönelik hazırlanan uygulamalı deprem eğitiminin amacı, bireyleri
deprem anında nasıl doğru davranacaklarını, deprem öncesinde alınacak önlemleri
ve deprem sonrasında nasıl hareket edeceklerini öğretmektir. Bu eğitimlerle insanların
deprem riskine karşı hazırlıklı olmaları ve can kayıplarının önüne geçilmesi
hedeflenir. Ayrıca afetlerle başa çıkma becerilerini artırmak da uygulamalı
deprem eğitiminin amaçları arasındadır.
Öğretmen adaylarının uygulamalı deprem eğitimi almalarının amacı, onları deprem anında öğrencilerine liderlik edecek şekilde hazırlamaktır. Bu eğitimlerle öğretmen adayları deprem durumunda sakin kalabilme, doğru ve hızlı bir şekilde öğrencilerini koruyabilme, gerekli acil önlemleri alabilme ve gerektiğinde uygun yardımı çağırabilme becerilerini kazanırlar. Ayrıca öğretmen adaylarının deprem öncesinde, anında ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmeleri ve dayanıklı toplumlar oluşturma sürecinde rol almaları da hedeflenir. Deprem eğitimi, öğretmen adaylarının deprem konusunda öğrencilerine doğru bilgiler verebilmelerini ve onları deprem konusunda bilinçlendirebilmelerini de hedefler. Böylece, deprem sırasında öğrencilerin daha güvende olmaları ve deprem sonrası süreçte daha iyi bir şekilde toparlanmaları amaçlanır. Ayrıca, öğretmen adaylarının alacağı eğitim ile deprem gibi doğal afetlerde oluşabilecek zararları en aza indirgemek için gerekli önlemleri alabilecek bir toplum oluşturulması amaçlanır.
Proje kapsamında yer alan deprem eğitimi konuları, deprem öncesi alınması gereken önlemleri, deprem sırasında yapılması gerekenleri ve deprem sonrasında yapılması gereken süreçleri içermektedir. Bu kapsamda proje eğitimlerinde, depremlerin nedenleri, deprem sırasında yapılması gerekenler, deprem riskinin nasıl belirleneceği, deprem acil durum çantası hazırlama, deprem sonrası psikolojik ilk yardım gibi konular ele alınacaktır.
Öğretmen adaylarının proje sürecinde kazanacakları bilgi ve beceriler, etkinliklerin süresince ve ayrıca her günün sonunda uygulanacak olan aktif öğrenme uygulamaları ile pekiştirilecektir.
Projeye fen bilgisi öğretmenliği 3. Sınıf ve 4. sınıfta öğrenim gören 20 öğretmen adayı katılacaktır. Katılımcıların belirlenmesinde daha önce benzer herhangi bir projeye katılmayan, Türkiye’nin farklı şehirlerinde öğrenim gören ve akademik başarı notu ortalamalarıyla öne çıkmış öğretmen adaylarının seçimine öncelik verilecektir. Ayrıca kız ve erkek öğrenci dağılımının birbirine yakın sayılarda olmasına dikkat edilecektir. Seçilecek proje katılımcılarından asil listede yer alan adayların projeye katılamama ihtimaline yönelik olarak başvuran adaylar arasından 20, yedek aday seçilecektir. Asil ve yedek katılımcılar proje web sayfasında https://uygulamalidepremegitimi.blogspot.com/ duyurulacak ve ayrıca kendilerine e-mail yolu ile ulaşılarak projeye katılım onayları teyit edilecektir. Projenin görünürlüğünün arttırılması için proje afişleri hazırlanarak diğer üniversitelere de resmi yazı ile gönderilecek ve bu sayede diğer öğretim üyelerine e- mail yoluyla duyurusu yapılacaktır. Böylece farklı üniversitelerden projeye katılım sağlanabilecektir.
Proje süresince ya da proje sonunda katılımcılar ya da proje konusuna ilgi duyan diğer kişiler ile iletişimde olmak amacıyla açılan proje web sayfası aktif bir şekilde kullanılacaktır. Bu web sayfası aracılığı ile proje ekibi ve katılımcılar arasında bir köprü kurulacaktır. Proje web sayfası deprem konusu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder